Ljud
Upphov: Intervju i tjänst. Stadsmuseet i Stockholm

Intervju från 1975 med konstväverskan Greta Eriksson om Stadshusbygget

Här hör du Greta Eriksson (1895–1986), konstväverska, berättar om arbetet med textilier till Stadshuset som byggdes mellan 1911-1923. Hon intervjuades av Stadsmuseet 1975.

Greta föddes på Rydboholm, Stockholms län, 1895. Hon var konstväverska på Handarbetets vänner, på Djurgården. Hon och kollegorna vävde efter textilkonstnären Maja Sjöströms skisser. I intervjun berättar Greta bland annat om arbetet med draperier mellan Gyllene Salen och Blå hallen. Hon berättar om det avancerade arbetet och hur de gjorde för att få fram mönster av himmel och moln, med guldtrådar i kanterna. Ibland satt hon uppe på nätterna och provvävde.

”Ja man måste få vara ensam, det gick ju inte att, när det var full rusch omkring en. Man var ju tvungna att kunna få resonera i lugn och ro, hur gör jag.”

Om intervjun och Vi som byggde Stadshuset

Ljudfilen är 4 minuter och 8 sekunder lång och består av ihopklippta utdrag ur en längre intervju. Intervjun är en av 25 som genomfördes åren 1975–1976 av Stadsmuseets medarbetare Mats Hellspong och Svante Svahnström. Alla intervjuer i sin helhet finns i Stadsmuseets samlingar.

Berättelsen ingår i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset (2023), som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning. Stadshuset byggdes mellan åren 1911–1923.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad