Handskrivet brev ifrån Prins Eugen till Ragnar Östberg
Text
Författare: Engelhardt, Lars. Prins Eugens Waldemarsudde

Utkast till brev från prins Eugen till Ragnar Östberg rörande trädgården vid Stockholms stadshus

I arkivet på Prins Eugens Waldemarsudde finns några utkast till brev och tal som prins Eugen skrivit till arkitekten för Stockholms stadshus, Ragnar Östberg. I ett ofullständigt brevutkast från sommaren 1919 föreslår prins Eugen vissa ändringar i planerna för den trädgård som skulle anläggas vid Stadshuset. Det framgår av brevet av det är stadshusets arkitekt Ragnar Östberg som bett prins Eugen om råd för den planerade trädgården.

Prins Eugen intresserade sig mycket för trädgårdsanläggningar och hade egen erfarenhet från den trädgård han anlagt vid hemmet på Waldemarsudde runt år 1900. I brevet rekommenderar prinsen Östberg bland annat att satsa på murar i stället för häckar och han ger honom också råd om vilka blommor han tycker ska planteras i trädgårdens rabatter: På sommaren ska det vara rosor och pelargoner och på våren gula och flerfärgade primula samt förgätmigej.

Prins Eugen och Ragnar Östberg hade först blivit bekanta i Florens i Italien vintern 1897–98. De två kom senare att samarbeta kring flera projekt. 1909–10 utförde prinsen monumentalmålningen Solen strålar över staden i Östra realläroverket och mellan 1916 och 1922 arbetade han med fresken Staden vid vattnet i Stockholms stadshus. Båda byggnaderna hade Östberg som arkitekt.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad