Fotograf: Gösta Hård
Foto
Fotograf: Hård, Gösta (1888–1976). Prins Eugens Waldemarsudde

Första kokerskan Selma Svensson och prins Eugen på Waldemarsudde

Bilden visar första kokerskan på Waldemarsudde Selma Svensson tillsammans med prins Eugen, på prinsens 80-årsdag den 1 augusti 1945. Selma Svensson och prinsen står på slottsterrassen framför prins Eugens hem på Waldemarsudde. Med på bilden finns också den stora spettekaka som Selma Svensson hade bakat till födelsedagen. Selma Svensson var från Skåne och spettekakan, som var en present från personalen till deras arbetsgivare, är en skånsk specialitet.

Prins Eugens åttioårsdag firades i flera dagar på olika sätt med mottagningar och middagar. Även personalen blev bjuden på festmiddag i prinsens vackra matsal.

1945 jobbade 12 personer på Waldemarsudde. I köket arbetade förutom första kokerskan två andra personer. Till inomhuspersonalen hörde också en person som hade hand om linneförrådet, en städerska, en kammartjänare, en lakej, en maskinist, en kamrer och en handsekreterare. Utomhuspersonalen bestod av en trädgårdsmästare och en chaufför. Nästan alla de anställda bodde på Waldemarsudde, i husets östra del eller i mindre byggnader på området. Flera av dem som jobbade på Waldemarsudde har berättat att prins Eugen var mycket omtyckt av sina anställda för han var en rättvis och bra arbetsgivare.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad