Ljud
Upphov: Intervju i tjänst. Stadsmuseet i Stockholm

Intervju från 1976 med stuckatören Domenico Inganni om Stadshusbygget

Här hör du Domenico Inganni (1903–1988) berätta om sin tid på Stadshusbygget, som pågick mellan 1911-1923. Han började arbeta med stuckatur på Stadshusbygget 1919. Han intervjuades av Stadsmuseet 1976.

Domenico föddes i Italien 1903. Han kom till Sverige som fjortonåring, direkt efter första världskriget. I Stockholm började han som stuckatör-lärling på sin morbrors firma. I intervjun berättar han om stuckatörernas arbete.

Stuckatur är utsmyckningar av gips, inomhus på väggar eller i tak, eller utomhus på en fasad. Stuckatörerna på Stadshuset gjorde även underlaget på väggar där konstnärer skulle göra stora väggmålningar. Ett sådant underlag gjordes genom att man blandade isterflott (grisfett) med bivax och sedan med krossat tegel, sand och kalk. Det kallades bruk och lades på väggen. När bruket torkat kunde konstnärerna börja måla ovanpå det. 

En av konstnärerna var Prins Eugen. Domenico berättar om ett tillfälle då han fått i uppdrag att ta bort en målning på en vägg. Uppdraget var att knacka ned gipset på ena sidan av skivan, men låta målningen på andra sidan vara kvar. Det visade sig snart att det var ett missförstånd och att Domenico blivit instruerad att knacka ner fel konstverk. Ingen vågade berätta för prinsen om misstaget utom Domenico som själv gick till prinsen och sa:

”Ers Kungliga Höghet! Prins Eugen! Jag knackade ned fel platta!”.

Prinsen hade skrattat gott, och sagt till honom på italienska:

”Ciò che è fatto è fatto!”

När den unge stuckatören kom tillbaka till sina arbetskamrater hade de frågat:

”Vad sade han?”

Domenico svarade:

”Prinsen sade: det som är gjort är gjort!

 

Om intervjun och Vi som byggde Stadshuset

Ljudfilen är 10 minuter och 2 sekunder lång och består av ihopklippta utdrag ur en längre intervju. Intervjun är en av 25 som genomfördes åren 1975–1976 av Stadsmuseets medarbetare Mats Hellspong och Svante Svahnström. Alla intervjuer i sin helhet finns i Stadsmuseets samlingar.

Berättelsen ingår i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset (2023), som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning. Stadshuset byggdes mellan åren 1911–1923.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad