En skolflickas berättar i ord och bild om sin trädgård
Text
Författare: Elin Fris. Stockholms stadsarkiv

Skolflickan Elin beskriver sin trädgård

I ett skolarbete från Åhlinska skolan beskriver Elin Fris sin trädgård i både ord och bild. I berättelsen får vi följa vad som händer i trädgården från sådd till skörd.

Så här början Elin sin berättelse:
"Min trädgård är ganska stor. Uti den har jag blommor, frukter och bär och grönsaker. På våren bruka vi fara ditut för att gräva upp landen. Då stå alla fruktträden i blom, och det är mycket vackert!"

Sen berättar Elin att familjen flyttar ut till landet så fort skolan är slut för terminen. Hon beskriver noggrant allt förarbete som behöver göras innan sådden av de olika fröerna kan ske. Därefter beskriver hon vad de odlar. 

"När vi ha sått grönsaker, börja vi att så blommor. Av blommorna så vi mest reseda, luktärta och vallmo. Då vinbären och krusbären blomma komma många insekter för att få honungen, som finns i blommorna. När dessa blommat ut, och bären börjat att växa, då längta vi så rysligt, tills de skola bli mogna."

"Snart ha vi färdiga rädisor, och då är det med stort nöje jag äter dem, när jag tänker på att det är jag själv som har sått dem. Då bönorna äro färdiga, äta vi dem eller också lägger mamma in dem för vintern." 

Vidare beskriver Elin hur roligt och gott det är när alla bär och frukter mognar:

"Men snart kommer den tid då krusbären mogna. Ännu roligare blir den tiden, då frukten mognar; då gå vi och titta på den varje dag […]. Men snart få vi plocka ned dem, och då äta vi mest. Sorgligt nog syltar mamma jämt så mycket bär. När klarbären äro slut, börja augustipäronen, och de äro mycket goda, men de taga mycket fort slut. Men snart kommer den tid, då andra sorters päron och äpplen mogna. Då ha vi en särskild dag, som vi plocka ned dem på, och då äta vi utan all ände."

Åhlinska skolan, som var en privat flickskola, grundades redan 1847 av sjuttonåriga Karin Åhlin. Från början skedde undervisningen i liten skala i hemmet på Trädgårdsgatan 13. Skolan flyttade sedan runt mellan olika lokaler för att slutligen år 1908 flytta till ett nybyggt skolhus på Dalagatan 16-18 (senare Lilla Adolf Fredrik skola). Läs mer om Åhlinska skolan i arkivförteckningen som du hittar under Externa länkar.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad