Det ser ut att vara vår och solen lyser starkt ned på en stadsgata. Mitt i gatan står en pojke i keps. I närheten går ett par män. Gatan kantas av större stenhus i ett par våningar och i fonden anas en grönskande kulle..
Foto
Fotograf: Goodwin, Henry B. (1878-1931). Stadsmuseet i Stockholm

Kungstensgatan västerut mot Observatorielunden från korsningen Döbelnsgatan. Människor på gatan.

Det är vår i luften på Kungstensgatan år 1920. Träden har blad, men marken ser sörjig ut. Vi får ett svagt leende av pojken i uppvikta byxor och nedrullade knästrumpor. Mannen till höger har knäppt upp kavajen och tagit på sig sommarhatten.

Till vänster syns ett hus i korsningen med Luntmakargatan och en skylt berättar att Anna Vallin har syateljé i byggnaden. Mot gatan hittar vi en gas- och vattenledningsentreprenörer. Med Döbelnsgatan i ryggen blickar vi upp mot Observatorielunden. I dalsänkan korsar vi Stora Badstugatan, det som idag är Sveavägen. Då en smalare gata med betydligt lägre hus. 

Fotografen Henry B Goodwin (1878-1931) blev känd för sina suggestiva bilder av växter och blomster, men även porträtt och sin förmåga att plocka fram det vackra i stadens gråskalor och mönster.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad