I motljus syns en sjöman och tre andra män gå nedför en smal gata. Längre fram öppnar sig ett torg. På torget står en staty av en ryttare till häst. Ut från fasaden på det närmaste huset hänger ett större ur av äldre modell.
Foto
Fotograf: Goodwin, Henry B. (1878-1931). Stadsmuseet i Stockholm

Regeringsgatan söderut mot Gustav Adolfs torg. En sjöman i motljus.

En vinterdag på 1920-talet. Vid Regeringsgatans södra ände lyser solen stark på några herrar på promenad. En sjöman med kappsäck rör sig mot Gustav Adolfs torg, liksom tre män i hatt. En häst med vagn passerar nere på torget. Bakom ekipaget skymtar ryttarstatyn av Gustav II Adolf, insvept i pudersnö.

Till vänster hänger ett ståtligt ur ut från fasaden till Regeringsgatan 6. Här ligger F.W. Tornbergs uraffär åren 1914-1973. Firman är så anrik och långlivad att den har levt ett helt liv redan före 1914. 1859-1914 hade Fredrik Wilhelm Tornberg sin urhandel tvärs över gatan, vid Regeringsgatans början i hörnet mot torget.

Fotografen Henry B Goodwin (1878-1931) blev känd för sina suggestiva bilder av växter och blomster, men även porträtt och sin förmåga att plocka fram det vackra i stadens gråskalor och mönster.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad