Omslagsbild kapitel
Litteraturtips
Författare: Palme, Sven Ulric (1912-1977). Stockholms stadsbibliotek

Det hände på sommaren 1909 / Sven Ulric Palme

Ja vad hände egentligen på sommaren 1909? Om det berättar författaren i det här kapitlet! Det handlar både om större händelser som storstrejken och Konstindustriutställningen och lite mindre händelser som bävrar på rymmen från Skansen! August Strindberg finns med på ett hörn liksom ”flygbaronen” Carl Cederström och många fler av huvudstadens invånare.

Strax efter invigningen av utställningen inträffar ett då mycket uppmärksammat mord utfört av anarkisten Hjalmar Wång. Mördaren kan ha tagit fel på person. Var han egentligen ute efter den ryske tsaren som var på besök i Stockholm?:

Men sent på natten hände det. Chefen för kustartilleriet general Beckman var på väg hem genom Humlegården hem från galamiddagen, tillsammans med kommendörkaptenen Dahlgren och två damer. Då skymtar plötsligt en ung man under ett av träden framför Lif-Thules hus, han drar upp en pistol, avlossar ett skott mot Beckman som störtar till marken och ett skott mot Dahlgren som går fri. Så tog våldsmannen sitt liv med ytterligare två skott.

19 sidor.

Utdrag ur Anderson, Levande stad : en bok om Stockholm tillägnad Carl Albert Anderson den 19 juli 1959. – 1959. – S. 165-183

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad