Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Porträtt av Hjalmar Wång – anarkist och mördare

Porträtt av anarkisten Hjalmar Wång som natten mellan den 26 och 27 juni 1909 sköt ihjäl militären Otto Ludvig Beckman i Kungsträdgården. Enligt vissa källor ska Wång ha misstagit Beckman för den ryska tsaren Nikolaj II, vilken vid tidpunkten befann sig i Stockholm på statsbesök.

Hjalmar Wång var född 1887 och hade efter ett avtjänat fängelsestraff för vapenvägran 1908 flyttat till Stockholm från Västmanland. I huvudstaden försörjde han sig inledningsvis som hantlangare åt en vedhandlare, och därefter som försäljare av den anarkistiska tidskriften Brand. Vid tillfället för attentatet i Kungsträdgården bodde Wång på Upplandsgatan 8 i en lägenhet han delade med en rysk flykting vid namn Paul Felixoff Pruss.

I samband med attentatet i Kungsträdgården sköt Hjalmar Wång sig själv i huvudet och ändade därmed sitt eget liv.

Begravdes gjordes Wång i en gemensamhetsgrav på Norra begravningsplatsen. Den 11 juli 1909 höll en grupp ungsocialister en demonstration vid graven för stöd för Wångs gärning. Demonstrationen slutade i tumult då polisen slog till och grep flera av demonstrationsledarna för ”prisande av brottslig handling och uppmaning till våldsdåd”.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad