Bruntonad interiörbild av andraklassmatsal i restaurang Pilen, med personal i bakgrunden
Foto
Fotograf: Runstedt Johansson, Oskar Natanael (1849-1933). Stockholms Företagsminnen

Andraklassmatsal i restaurang Pilen, med personal i bakgrunden

I bilden ser vi personal som samlats för att fotograferas i restaurang Pilens andraklassmatsal. Vilka är personerna i bilden? Det enda vi vet är att mannen till höger i bild är beskriven som ”km”. Kanske är det restaurang Pilens källarmästare. 

I texten ”Ett hotellkvarter i Klara” finns ett stycke om restaurang Pilen. Kerstin Mandén-Örn berättar att där fanns en andraklassens och en tredjeklassens matsal på olika våningsplan i huset. Dessa kan ni se bilder av här på Stockholmskällan. Den ena med vita dukar, och den andra utan. På Bryggargatan 12A höll restaurangen till från 1920-talet, och innan dess låg den i ett annat hus på samma tomt. Mandén-Örn berättar om hur kvarteret Pilen sett ut, vad som fanns kvar när hon skrev texten under 1980-talet, och vad som då planeras rivas. Texten, samt flera bilder på restaurang Pilen, finns länkade nedan.

Bilden kommer ur arkivet från Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag (SARA). Se artikeln "SARA - staten, supen, maten och folket" nedan för mer information om SARA och dess verksamhet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad