En ensam man i restaurang Pilens tredjeklassmatsal
Foto
Fotograf: Runstedt Johansson, Oskar Natanael (1849-1933). Stockholms Företagsminnen

Tredjeklassmatsal i restaurang Pilen

En ensam man i restaurang Pilens tredjeklassmatsal. I informationen som vi har om bilden är han beskriven som ”km”. Kanske är det källarmästaren som står där med handen innanför kavajslaget och blicken riktad mot fotografen. Borden är dukade, glasen uppochnedvända, och i vardera bords vas står en blomsterkvist.

I texten ”Ett hotellkvarter i Klara” finns ett stycke om restaurang Pilen. Kerstin Mandén-Örn berättar att där fanns en andraklassens och en tredjeklassens matsal på olika våningsplan i huset. Dessa kan ni se bilder av här på Stockholmskällan. Den ena med vita dukar, och den andra utan. På Bryggargatan 12A höll restaurangen till från 1920-talet, och innan dess låg den i ett annat hus på samma tomt. Mandén-Örn berättar om hur kvarteret Pilen sett ut, vad som fanns kvar när hon skrev texten under 1980-talet, och vad som då planeras rivas. Texten, samt flera bilder på restaurang Pilen, finns länkade nedan.

Bilden kommer ur arkivet från Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag (SARA). Se artikeln "SARA - staten, supen, maten och folket" nedan för mer information om SARA och dess verksamhet.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad