Ritning som visar fasad, plan och sektion i tusch på grå transparent väv.
Ritning
Arkitekt: J. O. Wengströms Mekaniska Snickerifabrik. Stockholms stadsarkiv

Ritningar till J. O. Wengströms Mekaniska Snickerifabrik i Tanto 1881

"Tanto såg och hyfvelverk" uppfördes för J. O. Wengströms Mekanska snickerifabrik 1881. Fabriken låg i Tantolunden på Södermalm, strax nedanför nuvarade koloniområdet Tanto Mindre. Fastigheten ägdes av fabrikören Johan Oscar Wengström.

Du hittar två ritningar och en tomtkarta under "Dokument". Ritningarna visar att fabriken består av ett ångmaskinhus med tegelfasad och ett högre sågskjul i trä. Maskinhuset har skorsten, ångpannerum, smedja och maskinrum. I sågskjulet finns timmerhiss, sågram, kantbord och plats för trähyvelmaskiner. 

Maskinhuset byggdes på och fick två våningar 1888. På 1900-talet rymde byggnaden växlande verksamheter, som kamin- och maskintillverkning, betonggjuteri, smidesverkstad och en skrotfirma. Byggnaderna revs någon gång mellan 1970-1990. J. O. Wengströms Mekaniska Snickerifabrik hade även lokaler på Sankt Paulsgatan 26. 

Under "Mer i Stockholmskällan" finns samtida ritningar till ett bostadshus i Tanto, som också ägdes av fabrikören Wengström. Huset och fabriken hade samma adress, Tantogatan 26, men låg på var sida om gatan. Katarina Taikon bodde i huset på 1940-1950-talet. En gångväg som heter Katarina Taikons gång leder idag förbi platsen där fabriken låg. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad