Utsnitt av fasad, sektions och planritning till ladugårdsbyggnad vid Slagsta. Den är ritad i blyerts på transparent papper. Utsnittet visar fasad och rubrik med en liten skiss av man bakom häst med plog.
Ritning
Arkitekt: Husbyggnadsavdelningen, Stockholms stads fastighetskontor. Stockholms stadsarkiv

Ritningar till ladugård vid Slagsta skolhem 1927-1928

Slagsta skolhem var en internatskola för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Skolhemmet öppnade 1911 och stängdes 1972. Undervisningen innehöll flera praktiska ämnen, där barnen fick lära sig olika hantverk och trädgårds- och jordbruksarbete. Här kan du se ritningar till en ny ladugård på skolområdet.

Slagsta skolhem låg på Slagsta gårds område. Där fanns flera äldre stall- och ladugårdsbyggnader. Den gamla ladugården var i dåligt skick och behövde ersättas på 1920-talet.

Eftersom marken arrenderades av Stockholms stad, planerades den nya ladugården av kommunen. Ritningarna utfördes av husbyggnadsavdelningen på Stockholms fastighetskontor.

Under ”Dokument” finns fasader, planer och sektioner från 1927-1928. Där finns också detaljritningar till ladugården och ritning till vatten och avlopp. Detaljritningarna avbildar kättar (boxar) för kalvar och ungdjur, svinstall samt dörrar och fönster. Klicka fram alla dokument om du vill öppna högupplösta filer (300 dpi)

Fler ritningar till Slagsta skol- och småbarnshem

Du hittar fler ritningar till Slagsta under ”Mer i Stockholmskällan”, bland annat: situationsplaner 1937-1952, småbarnshem 1937, ombyggnad av skolhuset 1951-1954, yrkesskolhem för äldre flickor och fyra skolhem 1951 samt utedass 1952.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad