Planritning i tusch på transparent väv, visar tre våningsplan och har korta förklaringsord som ger inblick i verksamheten
Ritning
Arkitekt: Helldén, David (1905-1990). Stockholms stadsarkiv

Ritning till ungdomshem (flickhem) i Hökarängen från 1949

Ungdomshemmet uppfördes på Tobaksvägen 21 i Hökarängen. Samtidigt byggdes en barnstuga i ett sammanhörande hus. Båda husen stod färdiga 1950. Ungdomshemmet kallades "Hökarängens flickhem" och hade plats för 12 boende.

Ungdomshem var barnhem för unga mellan cirka 15-21 år. Hemmen var könsseparerade i flickhem och pojkhem. Hökarängens flickhem tog främst emot flickor som var under 16 år. Flickorna var intagna kort tid och omsättningen var hög. På ritningarna kan vi se att ungdomarna bodde två och två, i 6 sovrum på övre plan.

Huset fungerade bara som flickhem under år 1955. Innan dess användes lokalerna provisoriskt som väntehem för blivande mödrar. Åren 1956-1970 låg ”Hökarängens mödrahem” i huset. Ett mödrahem var en form av barnhem för ogifta mödrar med spädbarn. Huset byggdes om till bostäder på 1990-talet.

Mer om ungdomshem

Flickor som placerades på ungdomshem hade ”visat vanart” (dåligt uppförande) eller begått brott. Synen på vad unga kvinnor fick göra var annorlunda mot idag. Vanart för flickor kunde exempelvis vara ”arbetsovillighet”, ”utespring” och sexuell aktivitet. Läs gärna vidare i Utredning om barnavårdsnämndens ungdomshem från 1957 under "Mer i Stockholmskällan". 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad