Profilbild av en sotargosse med svart hårklut på huvudet
Bildkonst
Konstnär: Nordlander, Anna (1843-1879). Stadsmuseet i Stockholm

Porträtt av sotargosse

Konstnär: Nordlander, Anna (1843-1879)
Material och teknik: olja på duk
Mått i mm: 815x590

Barnarbete var vanligt förr. I vissa yrken var det vanligare än i andra. Sotaryrket var ett sådant yrke där barnarbete var vanligt och lärlingar antogs när de var så unga som 10-12 år gamla. Det var den undre lagliga gränsen. Barnen hade en fördel eftersom de var små och kunde kravla sig genom skorstenskanalen. På axeln har sotargossen en raffel som var ett verktyg som användes för att skrapa ned sot i skorstenen. Pojken ålade sig alltså genom skorstenen och skrapade samtidigt.

En sotargosse gick som lärling innan han blev gesäll. Det var ett sätt för ungdomar att "komma in på arbetsmarknaden" med dagens ord. Lärlingstiden var ganska lång, upp till sju år var inte ovanligt.

Anna Nordlander har gjort ett porträtt av en sotargosse i sin typiska mössa. Den kallas kurpis och hade en rynkad överdel som när den drogs ned fungerade som ett primitivt skydd för ansiktet. Men den som är bekant med porträttraditionen kan se att pojken i profil med sotarmössan också påminner om en svart kvinna i huvudklut.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad