Skänkeln av en skräddarsax
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Mordvapnet vid ministermordet i Villa Oakhill

Bilden visar den saxskänkel som Giuseppe Capocci använde då han mördade den italienska ambassadören Alberto Bellardi-Ricci samt sårade en tjänsteman inom legationen, juldagen 1947.

Capocci, som var på permission från Långbro sinnessjukhus, hade fått tag på saxen i sin hustrus hem, gömt saxen i innerfickan på sin kavaj och sedan begett sig ut till Djurgården för att genomföra sin plan.

I Villa Oakhill hade Capocci bett att få träffa ministern för att visa honom en uppfinning, och ministern hade tagit emot i ett enskilt rum. Capocci bad om en tång för att kunna skruva isär saxen, vilket han fick. Därefter vinklade han de båda skänklarna mot Ricci med de vassa spetsarna mot honom, varpå han bad ministern att välja en.

Ricci sträckte sig för att ta den trubbigare. I samma ögonblick ska Capocci ha riktat ett våldsamt hugg mot Ricci med den vassare skänkeln, vilket träffade ministern i magen. Capocci hann rikta ytterligare fem hugg mot Ricci innan han avväpnades, men det var för sent. Riccis liv gick inte att rädda. 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad