Mannen som i tidningarna kallades för ”Deje-Hitler” kom från Deje i Värmland. Birger Furugård var veterinär och kom under studietiden i Lund i kontakt med nationell socialism. Som han var mot marxism och kapitalism blev han intresserad och knöt redan i början av 1920-talet kontakter med tyska nationalsocialister.
Birger Furugård startade 1924, tillsammans med sina bröder Gunnar och Sigurd, det Svenska Nationalsocialistiska Frihetsförbundet (S.N.F.f) och började samtidigt ge ut tidningen ”National-Socialisten”. Redan 1926 ombildades partiet till Svenska Nationalsocialistiska Bonde- och Arbetarpartiet (S.N.B.A.P). Partiet blev inte någon större succé utan slog sig 1930 ihop med två andra fascistiska partier under det nya namnet Nysvenska Nationalsocialistiska Förbundet (N.N.S.F.). Inte heller det namnet dög så året efter bytte man namn igen till Svenska Nationalsocialistiska Partiet (S.N.S.P.). Birger Furugård blev partiets ledare.
Svenska Nationalsocialistiska Partiet var mot demokrati, tyckte att parlamentarism ledde till att de ”sämre” elementen i samhället fick för mycket att säga till om och menade att det ”rasrena ariska folket” var överlägset andra och borde styra världen. Partiet fick över 15.000 röster i riksdagsvalet 1932.
Den 22 januari 1932 höll Birger Furugård ett brandtal på Hötorget i Stockholm för att värva medlemmar och röster. Läs artikeln om Furugårds tal genom att klicka på bilden.
Under 1933 konkurrerade Furugård med en annan fascistledare om ledarskapet till Svenska Nationalsocialistiska Partiet, Sven Olov Lindholm. Furugård vann kampen. Vid riksdagsvalet 1936 fick Svenska Nationalsocialistiska Partiet bara 3.025 röster och Birger Furugård bestämde sig för att lägga ner sitt parti och sluta med politisk verksamhet.