Film & rörlig bild
Upphov: Karlsson, Arne, Sahlberg, Gardar (1908-1983), Svensk Filmindustri (SF), Andersson, Evald, Holmberg, Britta (1921-2004). Kungliga biblioteket

Brefven från Stockholm - en film om sommaren 1909, del 1 och 2

Den här filmen består huvudsakligen av autentiskt filmmaterial från 1909, eller möjligen åren däromkring. Gardar Sahlberg har 1964 satt ihop de gamla klippen till en berättelse om Stockholm sommaren 1909.

Sahlberg har valt brevformen för att ge en bild av det Stockholm som varit. Till de rörliga bilderna läser berättaren Britta Holmberg upp ett fiktivt brev från en kvinna som besöker staden. I brevet berättar hon om vad vi ser på bilderna. Evald Andersson har även lagt till en rad ljudeffekter för att skapa tidskänsla.

I filmen får vi bland annat åka med på ett par av stadens spårvagnslinjer. Här finns även film från gamla Katarinahissen, Roslagstorg, Slussen, Kornhamnstorg, Stora Bastugatan (som senare byggdes ut och blev Sveavägen).

Vi får även följa med till Frisens park och ta del av Konstindustriutställningen samt hastigt stifta bekantskap med strejkande arbetare vid Lill-Jans, detta storstrejkens år.

Man åker i Krüger & Tolls rutsch-torn på Konstindustriutställningen i Frisens park 1909.

Filmen som är drygt 17 minuter långt utgavs som två avsnitt i serien Guldkorn från SF.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad