Under första världskriget blev det brist på mat i hela landet. Storbritannien försökte svälta ut fienden och hindrade alla transporter genom en blockad mot Tyskland. Det drabbade även Sverige, som inte kunde importera viktiga varor som bränsle och livsmedel. Följden blev ransonering på mat och andra bristvaror när importen upphörde.
1917 började det bli riktigt besvärligt. Skörden av spannmål blev bara hälften så stor som året innan och matbristen blev akut. I Stockholm blev det hungersnöd och man införde livsmedelsransonering.
För att råda bot på bristen på mat började man odla potatis och grönsaker i parker, trädgårdar och på tomma tomter. Man bytte till exempel ut blomsterrabatterna på Karlaplan mot kålodling, i Kristineberg odlades potatis och i Vasaparken grönsaker.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Malmström, Axel
Skapad
1917
Utgiven av
Stadsmuseet i Stockholm
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Bildnummer E 14287
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.