Ett torg i Stockholm, Karlaplan, där rabatterna har bytts mot kålodling. I bakgrunden en spårvagn och flerfamiljshus.
Foto
Fotograf: Malmström, Axel. Stadsmuseet i Stockholm

Kålodling i Karlaplans blomsterrabatter under första världskriget.

Under första världskriget blev det brist på mat i hela landet. Storbritannien försökte svälta ut fienden och hindrade alla transporter genom en blockad mot Tyskland. Det drabbade även Sverige, som inte kunde importera viktiga varor som bränsle och livsmedel. Följden blev ransonering på mat och andra bristvaror när importen upphörde.

1917 började det bli riktigt besvärligt. Skörden av spannmål blev bara hälften så stor som året innan och matbristen blev akut. I Stockholm blev det hungersnöd och man införde livsmedelsransonering.

För att råda bot på bristen på mat började man odla potatis och grönsaker i parker, trädgårdar och på tomma tomter. Man bytte till exempel ut blomsterrabatterna på Karlaplan mot kålodling, i Kristineberg odlades potatis och i Vasaparken grönsaker.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad