När teckningsundervisningen i folkskolorna reformerades på 1870-talet så var det med hjälp av professor Stuhlmanns pedagogik. Den gamla sortens linearritningar, avsedda för studier i geometri och industridesign, ersattes av en metodik för frihandsteckning. Genom att börja med mycket, mycket enkla övningar – såsom att binda ihop förtryckta punkter på en sida, först två och två eller tre och tre – sedan i alltmer avancerade former, skulle eleverna lära sig se skönhet och därigenom lära sig tänka bättre.
Här är några övningsexempel från första delen av Stuhlmanns tre metodböcker. Det är möjligt, men inte säkert, att teckningarna kommer från Klara folkskola, de är varken namngivna eller daterade men är förmodligen från 1900-1910.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
-
Skapad
1900 - 1910
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/1286 Diverse handlingar rörande skolor och undervisningsväsen, Volym 8
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.