en giljotin står uppställd i ett ljust rum med takfönster. Runt giljotinen löper ett lågt räcke.
Text
Upphov: Okänd. Riksarkivet

Giljotinen användes bara en gång

På trettondagsafton 1910 rånmördades växlingskassörskan Victoria Hellsten som arbetade på Gerells växlingskontor på Malmtorgsgatan. Mördaren var Johan Alfred Andersson-Ander och han slog ihjäl henne med ett järnbesman. Därefter rafsade han ihop allt han kom över som var av värde. Den döende Victoria Hellsten lämnandes i en blodpöl på golvet.

Ander som vid tillfället hyrde rum på Hotel Temperance lämnade sin väska på rummet och sade till hotellpersonalen att han ämnade fara till Vaxholm. Personalen tyckte att han hade uppträtt underligt och larmade polisen sedan de blivit varse det bestialiska mordet. Ander togs till fånga, förhördes, nekade, överbevisades och dömdes i Justitierevisionen/Högsta Domstolen till döden. Den 23 november, tio månader efter mordet, avrättades Ander medelst giljotin. Det var Riksskarprättare Anders Gustav Dahlman som drog i snöret så att det 45 kilo tunga vassa stålet föll ner och skiljde huvudet från kroppen på Johan Alfred Andersson-Ander.

Detta var första och enda gången som en giljotin användes och även sista gången någon blev avrättad i Sverige. Dödsstraffet i fredstid avskaffades 1921 och i krigstid 1973.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad