Det här är ett kapitel om Stockholms kommunikationsväsen på 1880-talet. Vad fanns att tillgå när man måste transportera sig från punkt A till B? Man kunde åka med ångbåt mellan malmarna. Även de gamla, hederliga roddarmadammerna fanns kvar, fast inte alls så många som tidigare.
Eller så tog man spårvagnen; antingen dragen av häst eller nyheten ångspårvagnen. När ångspårvagnen infördes var det många som befarade att de skulle skrämma hästarna, men det verkar inte ha blivit så. Hyrkuskar fanns att beställa. Författaren berättar här om deras hårda tillvaro. Hissar är också en form av kommunikation; vid den här tiden byggdes Katarina- och den lite mindra kända Mariahissen.
34 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Lundin, Claës, Nya Stockholm. - 1890. - S. 92-125
I spårvagnar och på ångslupar, med hyrkuskar, åkare, hissar och stadsbud / Claës Lundin
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lundin, Claës (1825-1908)
Skapad
1890
Utgiven av
Geber
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
-
Årskurs7-9
-
-
-
-
-
-
-
Uppdaterad