oljemålning som visar utsikten från Slussen. Nuvarande stadsmuseet syns till vänster med järnvägsräls och ett ånglok framför. En ångdriven spårvagn kör uppför Brunnsbacken. På vattnet syns segelbåtar och till höger Skeppsholmen. Längst bort i fonden Strandvägen. Ett ånglok åker ut ur en tunnel framför Ryssgården och en ångspårvagn åker uppför Brunnsbacken. I fonden syns ett telefontorn med luftledningar, längs Skeppsbron syns människor och hästekipage och nedanför Skeppsbron flera segelfartyg. I höger bildkant skymtar Skeppsholmen och Karl Johanskyrkan.
Bildkonst
Konstnär: Tholander, Carl August (1828-1910). Stadsmuseet i Stockholm

Utsikt över Slussen

Konstnär: Tholander, Carl August
Material och teknik: Olja
Underlag: Pannå
Mått i mm: 350x460

Denna målning visar Slussen med ett ångande tåg som tuffar fram på Sammanbindningsbanan, en tvåspårig järnväg som byggdes för att binda samman två befintliga järnvägsspår: Västra och Norra stambanan. Till vänster skymtar Södra Stadshuset där Stadsmuseet idag huserar.

I motivet finns flera olika färd- och kommunikationsmedel. De cyklar, åker tåg och spårvagn, gammaldags droska eller häst och vagn. Vid kajen finns olika slags båtar, med segel eller sådana som drivs med ånga. Och över taket syns trådar. Det är telefonledningar som tidigare spändes upp en och en över hustaken.  

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad