Kornhamnstorg med handlare, dalfolk och dragdjur som kör kärror
Bildkonst
Konstnär: Dardel, Fritz von (1817-1901). Stadsmuseet i Stockholm

Kornhamnstorg med torghandel

Konstnär: Dardel, Fritz von
Teknik: Akvarell
Mått i mm: 189x269

Kornhamnstorg i Gamla stan, fångat med konstnären Fritz von Dardels pensel år 1852. I bakgrunden Katarinaberget på Södermalm, med Katarina kyrkas torn som kronan på verket.

Kornhamnstorg var som allra livligast och färggrannast på sensommaren. När vinterförrådet av potatis, morötter, palsternackor, rödbetor, kålhuvuden och lök skulle byggas upp handlade stadens husmödrar direkt från skutorna. Varorna lastades på en kärra som drogs av en gårdskarl eller dräng och kördes hem till källare och skafferier.

På torget hade torghandlarna sina särskilda platser. Närmast kajen stod fiskgummorna och sålde färsk fisk, kräftor och saltad strömming. Därefter stod slaktare på rad och bjöd ut kött. Särskilt hästkött sägs ha varit en specialitet för Kornhamnstorg. Längre upp på torget handlades det med slöjdade varor och blommor. När lingonen kom var här en fest.

Fritz von Dardel har skildrat handeln på torget med dragdjur, kärror och dalfolket i sina landskapsdräkter. Dalfolk var ingen ovanlig syn i Stockholm i mitten av 1800-talet. De vandrade till Stockholm för att arbeta eller sälja sitt hantverk. Men med tanke på hur ofta Fritz von Dardel stoppade in en dalkulla i sina målningar ligger det nära till hands att tro att det fanns en efterfrågan på just sådana motiv. Under hela 1800-talet fanns nationalromantiska strömningar i bildkonst och litteratur. Fritz von Dardel hade även kontakt med sitt gamla hemland Schweiz och konstmarknaden där. Dalkullor kan ha varit ett exotiskt och därmed spännande motiv.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad