Ritningen visar husets gatufasad och gårdsfasad. Den är ritad i tusch i svart med röda detaljer.
Ritning
Arkitekt: Bergman, Axel (1877-1965). Stockholms stadsarkiv

Kvarteret Kristallen – ritningar till bostäder för fattiga familjer med många barn

Huset ligger på Klippgatan 18 i kvarteret Kristallen 4 på Södermalm. Det uppfördes 1914-1916 av Stiftelsen Magna Sunnerdahls bostadshus för barnrika familjer med begränsad inkomst. Byggnaden består av ett gathus med gårdsflygel och innehåller små lägenheter på 1-2 rum med olika kökslösningar samt en arbetsstuga. Magna Sunnerdahl hade ärv en stor förmögenhet som skapade grunden för stiftelsen.

Bygglovsritningarna visar husets planer, sektion och fasad samt gårdsplantering. Husets flygel går ut från gathusets mitt, vid trapphuset. Ett portvalv leder in till gården, där ingången till trapphuset ligger. I bottenvåningen finns en portvaktslägenhet och en arbetsstuga med tillhörande kontor och kapprum. Arbetsstugan har även passage till ett ”kaffe-kök” och materialrum i gårdsflygeln. I arbetsstugan undervisades senare flickor och pojkar i handarbete, träslöjd och borstbinderi. 

Gathusets våningsplan på 1-5 trappor innehåller fem små lägenheter per våningsplan. De är på 1-2 rum och kök, 1 rum och ”köksvrå” samt 1 rum och ”gasvrå”. I gårdsflygelns bottenvåning finns en lägenhet för husets värdinna. När huset stod färdig 1916 flyttade vicevärdinnan Signe Frykman in i lägenheten, som på ritningen består av 2 rum och kök och har egen vattentoalett. Gårdsflygelns våningar 1-4 trappor upp innehåller två lägenheter per plan, på 1 rum och kök respektive 1 rum och gasvrå. 

Husets samtliga lägenheter har tambur (hall), garderober och skafferi. I gårdsflygelns bottenvåning finns tre gemensamma badrum. På samma plats i våningarna 1-5 ligger hyresgästernas vattentoaletter (WC), tre stycken per våningsplan. Även om toaletterna var gemensamma, var det för tiden ovanligt med WC i bostadshus för familjer med låg inkomst. Gårdsdelens 5:e våning innehåller även tvättstuga, stryk- och mangelrum. I källaren finns bland annat pannrum, rum för förvaring av kol och förråd. En av ritningarna visar gårdsplanteringen. Den ska innehålla en berså – ett trädgårdsrum – med popplar, lindar och kastanjeträd. 

Kvarteret Kristallen

Kvarteret Kristallen innehåller sex flerbostadshus och fyra av dessa uppfördes av Sunnerdahls stiftelse. Bostäderna var billiga och hyrdes ut till fattiga familjer med många barn. Husen i kvarteret Kristallen 2, 4 och 8 uppfördes av stiftelsen 1914-1916 och innehöll sammanlagt 81 bostäder samt barnstuga (kindergarten) och arbetsstugan (där även vuxna träffades i olika föreningar och studiecirklar). Stiftelsen hus i Kristallen 5 stod färdigt 1936. Adresserna är Klippgatan 18 (då 24), Bondegatan 68, Borgmästargatan 13/Skånegatan 101 och Klippgatan 20/Skånegatan 103. 

Stadsarkivet förvarar även arkivet från Stiftelsen Magna Sunnerdahls bostadshus. Det innehåller en mängd handlingar från 1914-2005.

I boken ”Leva i Kristallen : ett barnrikekvarter på Söder” kan du läsa vidare om Magda Sunnerdahl, stiftelsen och människorna som bodde i husen. Boken är skriven av Charles Kassman som själv växte upp i kvarteret. I boken anges att det troligen levde omkring 400 barn i kvarteret Kristallen på 1940-talet. 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad