Ett tunt mönsterpapper med ett mönster ritat på. Mönstret föreställer tre små kronor och en större, sluten krona ovanför de tre små. Runt de fyra kronorna är det ritat en ram av löv. Pappret är rutat på några ställen.
Föremål
Tillverkare: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Mönsterdesign till tyg

Bilden visar en teckning av tygmönstret "Lilla riksvapnet" eller "Fyra kronor".
Mönstret ritades år 1897 av Maria Widebeck och Carin Wästberg som var mönstertecknare på Handarbetets vänner. 
Tre år senare beställdes 15 meter blått och gult sidentyg med designen av Kungliga Arméförvaltningen för att användas till kavalleriet. Tyget vävdes på K.A. Almgren sidenväveri i Stockholm.
Till kronprinsessan Victorias bröllop år 2010 beställdes mönstret igen, fast i vitt. Då skulle det användas till notställ vid bröllopet. Även den gången vävdes tyget på K.A. Almgren sidenväveri. 

Maria Widebeck och Carin Wästberg var två välkända textilkonstnärer under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Tillsammans drev de firman Widebeck och Wästberg. De signerade alla sina mönster tillsammans. De är båda förknippade med Handarbetets vänner i Stockholm.
K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833, men flyttade senare till nuvarande lokaler på Södermalm. Under 1870-talet var företaget som störst med 288 anställda och 196 vävstolar i fem olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, spolerskor, varperskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad