En vävd bild av kronprinsen Gustaf Adolf. Prinsen ser sträng ut. Han har sidbena. Han har på sig uniform med 7 medaljer på bröstet och en dekoration runt halsen. Han bär också två stora ordersstjärnor (troligtvis serafimerorden) och ett ordensband (serafimer). Prinsen har epåletter på axlarna med många fransar.
Föremål
Upphov: Okänd. K A Almgren sidenväveri & museum

Vävt porträtt av Kronprins Gustaf (IV) Adolf

Bilden visar ett vävt sidenporträtt av Kronprins Gustaf (IV) Adolf (1882-1973).


Porträttet vävdes av K.A. Almgren sidenväveri i Stockholm till Baltiska utställningen i Malmö 1914. 
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet anordnades flera stora internationella utställningar där företag från olika länder visade upp det senaste i teknisk utveckling och konst. En av de mer kända är Stockholmsutställningen 1897. På utställningarna visade K.A. Almgren sidenväveri avancerade vävtekniker med realistiska avbildningar av kungligheter och byggnader. De var populära souvenirer som besökarna kunde köpa hem som minne. Vävstolarna var utrustade med jacquardmekanik, där tygets mönster programmerades med hålkort. Med hjälp av jacquardmekaniken kunde avancerade mönster, som det här porträttet, produceras snabbt.


K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan. Under 1870-talet var verksamheten som störst med 196 vävstolar och 288 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad