En maskinhall med hög i tak från 1914. Bland flera stora maskiner står flera kvinnor samt en man i keps och arbetar. I bakgrunden sitter en man vid ett skrivbord. Mitt i bilden står en tonårsflicka och arbetar vid en maskin. Taket är fullt av remdriftshjul och remmar. Lokalen har högt tak som hålls upp av höga pelare.
Foto
Fotograf: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Interiör K.A. Almgren sidenväveri, 1914

Fotografiet visar en interiör från K.A. Almgren sidenväveri på Södermalm med kvinnor och män i arbete vid flera olika textilmaskiner.
Bilden är tagen i samband med den Baltiska utställningen i Malmö år 1914 och fanns med i ett souvenirhäfte som såldes av Almgrens på utställningen. 
Maskinerna i förgrunden är så kallade vindmaskiner som vindar upp härvor av silke till stora trådrullar, så kallade bobiner. Bortom vindmaskinerna skymtar spolmaskiner där tråden från bobinerna spolas upp på spolar som sedan ska levereras till väverskan.
I bildens mitt står en barnarbetare och kör en spolmaskin. I fabrikens tak syns remdrift som driver maskinerna, remdriften installerades 1881. Precis som i andra industrier i början av 1900-talet var de anställda på Almgrens sidenväveri specialiserade på en bestämd syssla som de arbetade med.

K.A. Almgren sidenväveri grundades år 1833 på Södermalm, och anställde under storhetstiden på 1870-talet 288 arbetare. Väveriet var sedan starten en kvinnoarbetsplats. Idag bedrivs museiverksamhet och vävning i liten skala i väveriets lokaler.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad