Handskrivet brev om Tjänarinneföreningen
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

”Erfaren husmoder” har åsikter angående bildandet av tjänarinneförening

I ett brev till Kommittén för bildandet af tjänarinnornas fackförening skriver signaturen ”Erfaren husmoder” att det finns många saker att tänka på då ett kontrakt ska upprättas mellan tjänarinna och husbonde.

Bland annat skriver hon att man bör ha i åtanke hur ”husbondefolket” ska ersättas när tjänarinnan är sjuk samt var hon ska bo under semesterledigheten.

Så här skriver signaturen ”Erfaren husmoder”:

Till Ordförande i Komitén för bildande af tjenarinnornas fackförening.

Då ni nu umgås med planen att kontraktsenligt ordna förhållandet mellan husbondfolk och tjenare, torde det ej vara ur vägen att taga i betraktande, huruvida och på hvad sätt ersättning skall beredas husbondfolket för den tid tjenaren på grund av sjukdom är urståndsatt att fullgöra sina åligganden. Vid upprätthållande af förslag till kontrakt, torde ej denna punkt förbises, ty den är särdeles vigtig. Likaledes förekommer ju också, bland bestämmelser afsedda för ett blifvande kontrakt, frågan om tjenarens ledighet under 14 dagar med bibehållande af lönen. Om nu tjenarinnan ej har föräldrahem, eller tillgång till annat hemvist, [oläsligt] hon väl ej kunna begära att under dessa dagar få tillbringa ledigheten hos sitt husbondsfolk, under åtnjutande af bostad och kost utan skyldighet till arbete . 

Som min enskilda åsigt, jag har varit husmoder i 28 år, beder jag få nämna, att denna bestämmelse om betalning för öfvertid, isynnerhet vid sjukdomstillfällen, förefaller förhatlig och kommer säkerligen att bli en af de största svårigheterna den blifvande ”fackföreningen” får att tagas med; Klokast hade nog varit att ej upptaga frågan till öfverläggning, emedan den med all säkerhet bli anledning till att förhållandet mellan husmoder och tjenarinna tillspetsas mer än nödigt är. 

”Erfaren husmoder”

Tjänarinnor eller tjänsteflickor var flickor och kvinnor som var anställda i välbärgade människors hem för att sköta hushållet. Oftast bodde de också hos den familj där de arbetade. De deras arbetsförhållanden var ofta mycket dåliga med långa arbetsdagar och knapp fritid. 

Stockholms Tjänarinneförening startades av Kvinnornas fackförbund 1904. Föreningen arbetade för bättre villkor för tjänarinnorna med bland annat reglerade arbetstider, mer fritid och eget boende. Politikern och samhällsdebattören Anna Lindhagen var en av de tongivande i föreningen och brevet finns i arkivet efter henne. 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad