Handskrivet brev från tjänarinna till Kommittén för tjänarinneföreningen
Text
Författare: Johannsson , Lisa. Stockholms stadsarkiv

Tjänarinna kritisk mot den nybildade tjänarinneföreningen

I ett brev till Kommittén för tjänarinneföreningen skriver tjänarinnan Lisa Johansson att föreningen inte bidrar med några förbättringar för tjänarinnorna utan tvärtom gör deras arbetsvillkor sämre.

Framförallt vänder sig Lisa emot att arbetstiden skulle sträcka sig ända till kl. 23 på kvällen. Hennes uttryckliga önskemål är istället att arbetsdagen skulle vara reglerad från kl. 07 på morgonen till kl. 20 på kvällen.

Så här skrev Lisa i sitt brev: 

Till kommiteen för Tjänarinneföreningen.

Efter som det är fritt för hvar och en att säga sitt Hjärtas Tanke angående Tjänarinneföreningen så ska jag också säga min.

Jag ser af förslaget till föreningens stadgar att arbetstiden för medlem i Tjänarinneföreningen skall räcka till kl.11. eft. m. Dätta vill jag bara säga är något i mitt tycke som ej överensstämmer med Föreningens egentliga Syftemål enär då jag både har läst och hört berättas att det skall vara att Hjälpa uppe den Tjänande klassens Flickor. Detta kan ej vara att Hjälpa det är mera i mitt tycke att lägga sten på börda. Kan man inte förbättra en sak inte bör man göra den sämre då är det bättre att låta den vara Kan inte Tjänarinneföreningens bildande Höja Tjänsteflickornas ställning så inte skall den väl nedtrampa den i grund och botten och göra den sämre än hvad den nu i sjelva verket är Nu finns platser der arbetet på kvällarna har slutat redan kl. 9. Efter föreningens stiftande skulle man således bli tvingad att arbeta till kl. 11 äfven på en sådan plats och äfven om man inte är medlem i densamma för då skulle det naturligtvis påyrkas att föreningens flickor äro därtill förbundna och således skulle slafveriet få förtsätta i ännu högre grad än förut och detta igenom den upphjälpande Tjänarinneföreningen. Nej skall den kunna vara till någon förmån och skulle den ha något mål och någon värdighet så skulle det vara den att arbetstiden skall vara begränsad från kl. 7 på måron till 8 på kvällen tycker jag är alldeles tillräckligt det blir ändå en arbetsdag af 13 timmar och den kan vara nog för dess arma ledamöter när kl. blir 8 att då hveta att den dagens mödor och tråkigheter kan vara slut. Bestämmes föreningens arbetstid till kl. 11. Jag säger då att föreningen eger intet värde för mig. Jag kanske aldrig kommer att gå in i den men om jag det skulle göra så skulle det endast vara derför att jag skulle få sluta min arbetsdag kl. 8 som alltid varit min önskan att få en stund ledigt för hvarje kväll och ej behöva släpa tills inpå natten. Således mitt ord är att arbetsdagen skall slutas kl. 8.

Stockholm den 9/1 1904 
Lisa Johansson Tjänarinna
Kommendörsg 27 I.

Tjänarinnor eller tjänsteflickor var flickor och kvinnor som var anställda i välbärgade människors hem för att sköta hushållet. Oftast bodde de också hos den familj där de arbetade. De deras arbetsförhållanden var ofta mycket dåliga med långa arbetsdagar och knapp fritid. 

Stockholms Tjänarinneförening bildades 1904 och arbetade för bättre villkor för tjänarinnorna med bland annat reglerade arbetstider, mer fritid och eget boende. Politikern och samhällsdebattören Anna Lindhagen var en av de tongivande i föreningen och brevet finns i arkivet efter henne. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad