Film & rörlig bild
Upphov: Nordisk Tonefilm (NUET). Kungliga biblioteket

Louis Armstrong i Stockholm

Louis Armstrong (även kallad Satchmo eller Satch) var en amerikansk jazztrumpetare och vokalist. Han var en av de mest inflytelserika figurerna inom jazzen och är framförallt förknippad med stilarna Dixieland-jazz och Swing som har sina ursprung i hans hemstad New Orleans. Louis Armstrong bidrog även till att popularisera scatsången som innebär att man sjunger en improviserad melodi på samma sätt som ett musikinstrument.

Armstrong var en av de första afroamerikanska artisterna som blev populär hos en vit publik under en tid som var väldigt segregerad. Hans popularitet spred sig snabbt internationellt och inte minst till Sverige och övriga Skandinavien där stilarna Dixie och Swing tidigt hade fått fäste bland ungdomar.

Under sin långa karriär hann Louis Armstrong besöka Skandinavien hela nio gånger. Hans besök i Stockholm 1955 med sin orkester var en del i en Skandinavisk turné. Den 2 oktober 1955 spelade han med sin orkester i Konserthuset i Stockholm för att därefter fortsätta vidare till Karlskoga och Lund.

I det här filmklippet ser vi Louis Armstrong med hustrun Lucille Armstrong anlända till Bromma flygplats. Med sig har han även sin orkester bestående av trombonisten Trummy Young, klarinettisten Edmund Hall, bassisten Arwell Shaw och vokalisten Welma Middleton.

Filmklippet är ett av sju filminslag i Nordisk Tonefilms veckojournal 1955-10-10 - 1955-10-16.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad