Ljud
Upphov: Georg Enders, Nils Perne, Georg Eliasson. Kungliga biblioteket

Utställningsmelodin (Det är vår sommarmelodi)

Stockholmsutställningen 1930 var en nationell utställning med arkitektur, formgivning och konsthantverk av Svenska Slöjdföreningen och Stockholms stad. Stockholmsutställningen 1930 pågick mellan den 16 maj och den 29 september och lockade nästan 4 miljoner besökare. Det huvudsakliga utställningsområdet var Djurgårdsbrunnsvikens norra strand mellan Diplomatstaden och Gärdet. Stockholmsutställningen 1930 brukar räknas som det stora genombrottet för funktionalismen i Sverige.

Till Stockholmsutställningen komponerades en vals med titeln Utställningsmelodin (Det är vår sommarmelodi) av tonsättaren Georg Enders och schlagerkompositörerna Nils Perne och Georg Eliasson. 

Den här inspelningen gjordes i London den 15 maj och gavs ut på 78-varvsskiva i juli 1930. Musiken framförs av Rhythm Maniacs Dansorkster med sång av Nils Berger.

Bilden ovan visar omslaget till nothäftet som såldes på utställningen. Längst ned på omslaget står det: "Den enda av Stockholmsutställningen 1930 auktoriserade utställningsmelodien med ensamrätt utgiven."

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad