En sten med runtext inmurad i en vägg
Foto
Fotograf: Lundberg, Bengt A. Riksantikvarieämbetet

En runsten inbyggd i en husvägg - mitt i gamla stan

Fotografiet och handteckningen ovan föreställer runsten u 53 som ligger inmurad i ett medeltida hus mitt i hjärtat av gamla stan.

Runstenar är en ovanlig syn i Stockholms stad. I gamla stan finns det tre stycken. De runstenar som finns där är förmodligen ditsläpade någon annanstans ifrån.

Runstenen på bilden heter U 53 och kommer förmodligen från Uppland. Den har troligen använts som byggnadsmaterial, när det medeltida huset byggdes på Kåkbrinken i gamla stan. Tydliga skador och förslitningar syns på stenen. Dessa skador har troligen kommit i samband med att husväggen murades eller vid förflyttning till byggplatsen. Skadorna på runstenen har lett till att endast en bråkdel av runorna går att tyda. Det lilla som har kunnat läsas från stenen berättar att den är rest som ett minne till Torsten och Frögunns son:

”Torsten och Frögunn de [läto resa] stenen efter…,sin son.”  

Det framkommer dock inte vilka Torsten och Frögunn var, eller varför denna sten restes för deras son. Men detta till trots så går den ca tusenåriga runstenen u 53 fortfarande att beskåda idag, inmurad i en medeltida husgrund på Kåkbrinken. 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad