Tidningsartikel om hemmet för arbetssökande kvinnor
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Tidningsartikel om Hemmet för arbetssökande kvinnor

I tidningsartikeln berättas det om pastor Henri Bach som räddade en flicka från att drunkna. Flickan kom från landet och saknade både arbete och bostad i Stockholm. Därför skulle hon, enligt tidningsartikeln, inte sett någon annan utväg än att ta sitt liv.

Efter händelsen med flickan fick Henri Bach idén att starta ett hem för fattiga och utsatta flickor och kvinnor. Hemmet grundades i mitten av 1880-talet och tog emot både flickor/kvinnor som kom från landet och andra som var i behov av en sängplats. I artikeln berättas det vidare att det var både unga och gamla med olika yrken och bakgrund som kom till hemmet. På hemmet fick de boende två mål mat om dagen. Förutom en sängplats fick de också ett nattduksbord, en stol, en byrålåda och del i en garderob.

Från 1899, när stadens asyler för husvilla tillkom, blev anrättningen ett hem för arbetssökande kvinnor. Själva föreningen Hemmet för arbetssökande kvinnor bildades 1927. Den första lokalen låg på i Riddargatan 9. År 1905 flyttade hemmet till Artillerigatan 11 och sedan 1933 till Kungsholmsgatan 8. Verksamheten pågick till 1973.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad