Tryckt skrift om bekämpning av vägglöss
Text
Författare: Bostadsinspektör Georg Engstrand. Stockholms stadsarkiv

Bort med vägglössen

I skriften ”Om väggohyran och dess bekämpande” kan man läsa om hur man bäst kommer tillrätta med löss i väggarna. Ihärdighet och renlighet ansågs som grunden i kampen mot vägglössen. ”Väggohyran bör bekämpas lika energiskt som en smittosam sjukdom.”

Att bekämpa vägglössen beskrivs som en strid på liv och död: 

”För att komma tillrätta med denna olägenhet, som utan tvekan kan beteckna som en hälsofråga, fordras kamp på liv och död, bokstavligt talat, och den enskilde medborgaren måste sätta in all sin kraft och sitt intresse i striden, om fienden skall kunna slås tillbaka.”

Renligheten, som var grunden i kampen, skulle bestå av bland annat ordentlig rengöring varje vecka av tavellister, dörrfoder, sprickor och golvsocklar där lössen kunde gömma sig och föröka sig. Exkrementfläckar, lusägg och skal skulle skrapas bort med kniv. Ett tips var också att stryka på klister blandat med tobaksolja. Om flera lägenheter i en fastighet var angripna kunde det behövas kraftigare åtgärder som till exempel desinfektion genom rökning eller bekämpning med cyanväte.

Vidare kan man läsa att vägglössen var en stor hälsofara. Förutom att de suger blod från människorna under natten, och efterlämnar kliande utslag på kroppen, kunde de överföra smittsamma sjukdomar. 

”Således icke blott från renlighetssynpunkt utan även på grund av vägglössens hälsofarlighet är det var och en medborgares plikt att bekämpa dessa på alla sätt och även samhället bör härvidlag stå stödjande vid den enskildas sida, och vidtaga åtgärder i samma syfte, som då det gäller bekämpande av de smittosamma sjukdomarna.” 

Skriften om vägglöss finns i arkivet efter Hemmet för arbetssökande kvinnor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad