Maskinskriven text om Hemmet för arbetssökande kvinnor
Text
Författare: Ström, Tord. Stockholms stadsarkiv

Kort historik över Hemmet för arbetssökande kvinnor

Hemmet för arbetssökande kvinnor var till för fattiga arbets- och bostadslösa kvinnor som ofta kom från landet och saknade boende i Stockholm. Men här bodde också andra bostads- och arbetslösa kvinnor. 

I den korta historiken finns ett tillägg skrivet i blyerts att föreningen grundades ”av pastor Henri Bach och leddes under decennier av” följt av ”den i fjol bortgångne store Människovännen Kapten Jacques Lagercrantz”.

Hemmet för arbetssökande kvinnor grundades under 1880-talet av pastor Henri Bach. Han sägs ha räddat en kvinna från drunkning och sedan fått idén till ett hem för fattiga och utsatta kvinnor. I arkivförteckningens historik nämns också en kvinna som hette Lina Nordwall som initiativtagare till föreningen. 

Från 1899, när stadens asyler för husvilla tillkom, blev anrättningen ett hem för arbetssökande kvinnor. Själva föreningen Hemmet för arbetssökande kvinnor bildades 1927. Den första lokalen låg på i Riddargatan 9. År 1905 flyttade hemmet till Artillerigatan 11 och sedan 1933 till Kungsholmsgatan 8. Verksamheten pågick till 1973.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad