Ett grönt sidentyg med vita medaljonger. I medaljongen finns i mitten en urna med stora blommor. Urnan flankeras av två putti/änglar som spelar varsitt blåsinstrument. Runt medaljongen finns blomstergirlanger som dekoration.
Föremål
Tillverkare: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Grönt sidentyg till Svindersvik

Bilden visar ett grönt sidentyg med vita medaljonger som vävdes åt Svindersvik i Nacka år 1897.

Tyget användes till att klä om sittmöbler och var en kopia av möblernas originalklädsel från 1790-talet. Därför är designen i gustaviansk stil med två små flöjtspelande putti som flankerar en blomsterurna. 
Det vävdes på jacquardvävstol på K.A. Almgren sidenväveri på Södermalm. Jacquardvävning är en form av vävning där man använder hålkort för att kunna skapa avancerade mönster. Det är grunden till modern programmering. Familjen Almgren, som ägde fabriken, var även ägare till Svindersvik, så man använde fabriken för att väva tygerna för eget bruk.

År 1897 hölls den stora Allmänna konst- och industrimässan i Stockholm. På mässan ville man visa upp den senaste tekniken och olika former av hantverk. Almgrens sidenväveri var ett stort företag som hade en egen monter och tyget visades upp för allmänheten.
 
K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833, men flyttade senare till nuvarande lokaler på Södermalm. Under 1870-talet var företaget som störst med 288 anställda och 196 vävstolar verksamma i fem olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, spolerskor, varperskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad