Målning av Prins Eugen föreställande skulpturen Herakles av Bourdelle. Skulpturen och marken är täckt av snö.
Bildkonst
Konstnär: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Bourdelles Herakles i snö av prins Eugen

Konstnär: Prins Eugen (1865–1947)

Titel: Bourdelles Herakles i snö

Teknik: Gouache på grått papper monterad på papp

Mått: 35 x 48,5 cm

Prins Eugens målning Bourdelles Herakles i snö är målad i gouache, en typ av vattenfärg.

Verket föreställer skulpturen Herakles som finns placerad på den norra terrassen på Waldemarsudde. Prins Eugen har målat av skulpturen i vinterskrud och snön ligger tung, både omkring och på skulpturen. Ljuset i bilden är mjukt och kallt och bidrar till känslan av den kyliga vinterdagen. I bakgrunden skymtar Ryssviken och villan Oakhill, som precis som Waldemarsudde, är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg. Villan uppfördes åt prins Eugens brorson, prins Wilhelm med har sedan 1926 inhyst den italienska ambassaden.

Herakles gjöts 1909 av den franska skulptören Antoine Bourdelle.  och köptes in till Waldemarsudde 1918. Skulpturen köptes in av prinsen efter ett ateljébesök hos den kända skulptören i Paris och var ursprungligen förgylld.

Hjälten och halvguden Herakles härstammar från den antika mytologin, och/men är mer känd under sitt romerska namn Herkules. Bourdelle har fångat Herakles i en kraftfull pose med den ena foten spjärnandes mot ett klippblock samtidigt som han spänner sin enorma pilbåge och siktar upp i skyn.

Motivet berättar historien om Herakles sjätte stordåd. Här har Herakles skickats ut för att rädda en liten by i Arkadien ifrån de fasansfulla rovfåglarna Stymfaliderna. De enorma odjuren har en näbb i brons, förgiftar bybornas åkrar med sin giftiga avföring och skjuter befolkningen med kopparfjädrar. Stymfaliderna gömmer sig i en tät skog i området och för att skrämma ut dem därifrån har Herakles fått ett par kastanjetter i brons av gudinnan Athena. Kastanjetterna skrämmer upp odjuren i himlen och Herakles kan då beskjuta dem och skrämma i väg dem och rädda det lilla samhället.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad