Fotografiet visar Trädgårdsmästeriet på Waldemarsudde som är beläget på egendomens östra del. I mellanplanet ser man ett växthus med hög skorsten som byggdes 1902. Växthuset var en av de första byggnaderna som prinsen lät uppföra efter att han köpt besittningsrätten till området 1899. Växthuset ligger i en fruktträdgård där det växer många olika sorts äppelträd. Här finns också päronträd och en mängd bärbuskar, bland annat vinbär i tre färger, hallon och krusbär. Fruktträdgården har funnits där sedan prins Eugens tid på Waldemarsudde som varade mellan 1900 och 1947. På prinsens tid tog man till vara allt det som odlades i fruktträdgården och använde det till att göra kompotter, saft och sylt som sedan hushållet nyttjade i matlagningen under vinterhalvåret.
I fotots bakgrund ser man två byggnader, till höger den så kallade Trädgårdsmästarvillan, där Waldemarsuddes trädgårdsmästare med familj och övrig trädgårdspersonal bodde under prins Eugens tid. Bakom Trädgårdsmästarvillan skymtar Kvarngården, som från 1930-talet har varit personalbostad, först åt prins Eugens konstintendent och senare åt museet Prins Eugens Waldemarsuddes chefer.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Okänd
Skapad
2022
Utgiven av
Prins Eugens Waldemarsudde
Objekt-ID
Prins Eugens Waldemarsudde
K18/110
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser