Akvarellskiss som tecknar utsikten över Katarina ifrån Stadshuset
Bildkonst
Konstnär: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Katarina. Kompositionsskiss för Staden vid vattnet, väggmålning i Stockholm stadshus

Konstnär: Prins Eugen (1865–1947)

År: 1918

Teknik: Akvarell på papper.

Mått: 29,5 x 32 cm.

Här ser vi en skiss till muralmålningen Staden vid vattnet som prins Eugen utförde i Stockholms stadshus 1916–1922. I Stora Galleriet, även kallat Prinsens Galleri, har prins Eugen målat fyra stora fresker med utsikter ifrån Stadshuset över Riddarholmen, Katarina, Maria och Rörstrand.

Prinsen började redan 1916 att utarbeta de första skisserna inför arbetet. På Waldemarsudde finns en mängd förarbeten inför det stora uppdraget där han provat ut olika kompositioner och finslipat sin teknik och verkets uttryck. Det slutgiltiga arbetet är fyrtiofem meter långt och består av fyra delar som är åtskilda av fyra höga fönster. Måleriets stiliserade bildspråk återger bebyggelsen och vattnet i en fin återhållsam kolorit och samspelar vackert med Ragnar Österbergs arkitektur.

I den här skissen har prins Eugen tecknat motivet till väggfältet som återger utsikten över Södermalm och Katarina. Konturerna av Katarina kyrkans torn syns tydligt emot den blåa himlen i mitten av skissen.

I förgrunden har Prins Eugen tecknat snirkliga pilar. I överkant har han tecknat en dekor i mjuka former med blomster detaljer. Dekorlisten finns inte med i det slutgiltiga arbetet i Stadshuset.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad