Fotografi av Prinsens galleri i Stadshuset i Stockholm
Foto
Fotograf: Lindman, Åke E:son (f. 1953). Prins Eugens Waldemarsudde

Prinsens galleri i Stadshuset

I Åke E:son Lindmans fotografi av Prinsens Galleri i stadshuset får vi en vy över Prins Eugens muralmålningen Staden vid vattnet. 1916 påbörjade Prins Eugen de första skisserna inför det stora uppdraget att utföra en monumentalmålning i Ragnar Östbergs då nyligen ritade byggnad. Verket stod klart till öppningen av stadshuset 1923 och de fyra freskerna sträcker sig över fyrtiofem meter och åtskiljs av fyra höga fönster.

Måleriets stiliserade bildspråk återger bebyggelsen och utsikten ifrån stadshuset i en fin återhållsam kolorit som vackert samspelar med kolonnerna och den omgivande arkitekturen. Längst ner i galleriet står en byst föreställande Prins Eugen utförd av skulptören och formgivaren Ivar Johnsson.

Åke E:son Lidman studerade fotografi vid Konstfack i slutet av 1970-talet och har därefter etablerat sig som en av Sveriges mest framstående arkitektur-fotografer. Hans bilder innehåller aldrig eller sällan människor och lyfter istället fram arkitekturens egen skönhet på ett tidlöst sätt.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad