Svart-vit bild med tre män på ett koppartak, två sittande och en stående. De bär varma mössor och arbetskläder. Bilden är fotograferad snett underifrån.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Tre plåtslagare på ett av taken vid Stadshusbygget.

Vid bygget av Stockholms stadshus åren 1912–1923 fanns ett stort arbetslag med plåtslagare. Arbetsstyrkan utökades i maj 1921 när arbetet med takens koppartäckning skulle slutföras.

Frågan om Stadshusets tak var vid tidpunkten för bygget särskilt uppmärksammad i pressen. År 1920 hade en insamling påbörjats bland stockholmarna  för att staden skulle ha råd att täcka Stadshusets tak i koppar. Några tusen stockholmare bidrog till insamlingen. Att skänka en kopparplåt kostade 25 kronor. Namnen på de som skänkte kopparplåtar har sedan dess funnits dokumenterade i den så kallade kopparboken i Stadshuset.

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad