Fasadritning i tusch på gråblå transparent väv. Biografdelen är något framdragen och högre takhöjd än övriga huset. På nedervåningen finns stora skyltfönster för butiker mot torget.
Ritning
Arkitekt: Strehlenert, Curt (1910-1998), HSB:s Riksförbund Arkitektkontor. Stockholms stadsarkiv

Biografen City i Gubbängen, ritningar från 1952

Ritningar till centrumhus med biograf, affärer och kontor vid Gubbängstorget. Byggnaden ritades av Curt Strehlenert vid HSB:s arkitektkontor och uppfördes av AB Familjebostäder. Bion fick namnet City och invigdes 1953. 

Fasadritningen avbildar husets långsida mot torget. Byggnadsdelen som innehåller biograf är högre och mer framdragen än den övriga huslängan. Planritningarna visar att biosalongen sträcker sig i två plan och har plats för 500 personer. 

På bottenvåningen finns även fruktaffär, kemtvätt, urmakeri, färghandel, elaffär, "ekipering" (klädaffär) och frisör. Frisörsalongen är uppdelad i "herrfrisering" och "damfrisering". På övre plan ligger lokaler för kontor och fotoateljé. 

Biografen City stängde på 1970-talet, men salongen finns kvar och fungerar idag (2021) som teater. En stor skylt med namnet ”City” pryder fortfarande fasaden mot torget. 

Förortsbiografer

Biografen City var en av flera förortsbiografer som byggdes i Stockholm på 1950- och 1960-talet. I samband med att televisionen slog igenom i slutet av 1950-talet minskade antalet biobesök kraftigt i Sverige. Det ledde efterhand till att många biografer i både förorter och småstäder fick lägga ner. 

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns bland annat ritningar till förortsbiografen Forum i Årsta centrum och "Bromma Teatern" i Alvik.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad