Skyltning med tofflor och tre skyltdockor, varav skyltdockan i mitten blir trampad på av ett par ben som sticker ut ovanför dess huvud
Foto
Fotograf: Malmström, Axel (1872-1945). Stockholms Företagsminnen

Skyltning med tofflor

I MEA:s skyltfönster står en kvinnlig respektive manlig skyltdocka iförda morgonrockar, mellan dem finns tofflor av olika modeller uppställda. Men vad är det som pågår i bildens mitt? Högt upp i bild kommer ett par korslagda ben ut ur bakgrundsdraperiet. Den ena foten har landat mot en figur som ser ut att föreställa en man, klädd i hög hatt och halsduk. Han ser ut att böja sig av den ena fotens tyngd mot hans hatt. Bredvid honom står ordet ”toffeln” på en skylt. Den kvinnliga skyltdockan till vänster tittar mot mannen i hatten, den manliga skyltdockan till höger har blicken framåt mot fönsterglaset.

I Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien finns en möjlig förklaring till scenariot. I den andra upplagan från 2021, som finns tillgänglig på svenska.se, finns ett uttryck under uppslagsordet ”toffel”. Nämligen ”stå under toffeln”, med innebörden att vara underordnad sin hustru. Svensk ordbok berättar vidare att toffel kan vara en kort version av begreppet "toffelhjälte", vilket syftar på en underordnad gift man.

MEA startades av officerare år 1883. Förkortningen MEA står för Militär Ekiperings Aktiebolaget, en verksamhet som kom att bli ett moderiktigt varuhus. 

MEA deltog även i skyltningstävlingar. Vill du veta mer om detta, om skyltningshistoria, och om MEA? Lyssna på poddavsnittet ”Ett samtal om stadens bekönade rum” nedan.

Bilden kommer ur MEA:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad