Det här kapitlet är en samling spridda minnen nedtecknade av Conrad Andrén, född 1865. Han berättar om allt mellan himmel och jord, från kungliga korteger till busiga lekar. Han bodde med sin familj på Drottninggatan och senare Norra tullportsgatan, nuvarande Döbelnsgatan och gick i skola på Tre backar långgatan, nuvarande Tegnérgatan. Det bli en spännande inblick i hur det var att växa upp i Stockholm på 1860- och 70-talen. Gatuliv och olika händelser beskrivs målande, som till exempel denna eldsvåda:
Vid Tullportsgatan blev jag även vittne till en större eldsvåda. En länga av trähus, som kallades Långa raden, brann ned, och en lång tid efteråt rådde en förskräcklig stank i trakten från resterna av de brunna uthusen. Detta hände innan vår nuvarande brandkår blev inrättad. Sprutgubbarna, som de kallades, voro iklädda blågrå blusar och hattar av plåt, och drogo själva sprutorna och vatten forslades i tunnor till eldplatsen av stadens hästägare, vilka voro skyldiga därtill. Den första som infann sig med sin vattentunna vid eldstället erhöll en belöning, men med den tidens knaggliga gator hade vattnet vanligen skvalpat ut, då de hunno fram.
Sedan elden var släkt, eller rättare allt brunnit ned, vilket var förhållandet denna gång, skedde hemfärden av brandmanskapet under trumning, den s. k. glädjetrumman.
Kapitlet är 6 sidor.
Utdrag ur Stockholmsgillet 1919-1924 : några minnesblad ur Stockholms stads och Stockholms-Gillets historia. – 1924. – S. 66-71
Stockholmsminnen från senare delen av förra seklet / Conrad Andrén
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Andrén, Conrad
Utgivningsår
1924
Utgiven av
Idun
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad