Omslag Drottninggatan förr och nu
Litteraturtips
Författare: Grafström, Bengt G.. Stockholms stadsbibliotek

Drottninggatan förr och nu : utgiven av Drottninggatans Förening med anledning av dess 25-årsjubileum 1922-1947 / redigerad av Bengt G. Grafström

En liten bok om Drottninggatans historia 1922-1947, som börjar med berättelsen om hur konkurrenter blev kolleger.

En affärsman på Drottninggatan fick en suverän idé och invigde en god vän, också affärsman på Drottninggatan, i sina planer. Ytterligare en person invigdes, och sedan kallade de tre herrarna alla gatans affärsinnehavare till sammanträde på hotell Kronprinsen, som då låg på Drottninggatan 29. Så kom det sig att man 15-21 oktober 1922 höll gemensam höstmarknad, med pompa och ståt, fantastiska höstdekorationer, vaktparad och ett "reklamtåg" med bilar och vagnar - till exempel en jättehatt med tre blomsterströende flickor i, en rullande smedja och en vagn översållad med näsdukar i konstfulla buketter. En annan idé var att ordna kapplöpning för Drottninggatans springpojkar, men där sa polisen stopp. Affärsinnehavarna bestämde genast att man ville ha liknande festligheter tillsammans igen, och Drottninggatans Förening bildades.

Vidare handlar boken om vad som skedde på Drottninggatan fram till 1947, då föreningen firade 25-årsjubileum och boken kom ut. 86 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad