Omslagsbild Hemlighetsfull
Litteraturtips
Författare: Wägner, Elin (1882-1949). Stockholms stadsbibliotek

Hemlighetsfull / Elin Wägner

Den unga Agnes gifter sig med den betydligt äldre Julius och blir borgmästarinnan Stenås. Men livet med maken i småstaden kväver Agnes och hon inleder ett förhållande med en annan man. Situationen blir ohållbar. Mitt under första världskriget lämnar hon hemmet och flyr till huvudstaden och vännen Ethel, som är journalist. Genom henne kommer hon i kontakt med en helt annan värld och den tidens förespråkare för nya, mer moderna sätt att leva.

Den lägenhet som Ethel och jag flyttade in i låg i ett gårdshus i ett gammalmodigt kvarter på Östermalm. Det var en lagstridig vindsvåning som skulle blivit utdömd i en tid med god tillgång på lägenheter. Endast ett av rummen var stort och ljust med utsikt över grannens gård, där det stod två vackra gamla träd.

När Ethel kom och berättade att hon bjudit Ellen Key på Luciakaffe hos oss trodde jag att hon blivit vansinnig. Hur vågade hon förutsätta att en kvinna med världsrykte skulle i sitt sjuttionde år vandra uppför tre trappor för att träffa alldeles vanliga människor?

Hemlighetsfull, s
om utspelar sig i Stockholm och på kontinenten, är den fristående fortsättningen på småstadsskildringen Genomskådad. 258 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad