Rörstrands porslinsfabrik. Oljemålning på duk av Eric Hallström (1893-1946).
Bildkonst
Konstnär: Hallström, Eric (1893-1946). Stadsmuseet i Stockholm

Rörstrands porslinsfabrik vid Karlbergssjön

Konstnär: Eric Hallström (1893-1946)
Teknik och material: olja på duk
Mått i mm: 1100x1620

I målningen ser vi ett myller av händelser. Det är byggnader, båtar och skorstenar, människor som bär saker, människor som går in och ut ur en byggnad och människor som skyfflar något i högar. I förgrunden ryker det från glödande kol och porslin ligger utströdd på marken. Alla lampor är tända i fabriken.

Klicka på bilden och förstora så ser du detaljer!

Rörstrands porslinsfabrik grundades 1726 som "det Swenske Porcellainsvärket". Fabriken låg vid Rörstrands slott vid Karlbergssjön i Vasastan. Trots namnet skulle det dröja ända till in på 1800-talet innan man började bränna äkta porslin vid Rörstrand. Fram till dess var det endast fajansföremål, alltså lergods, som tillverkades.

På 1920-talet revs fabriksanläggningen vid Rörstrand och tillverkningen flyttades först till Göteborg och senare till Lidköping. Sedan dess har Rörstrand bytt ägare ett antal gånger innan tillverkningen slutligen lades ned 2005

Eric Hallström var son till konstnären Karl Axel Ture Hallström. Han räknas som en de främsta företrädarna för naivismen i Sverige och ingick i konstnärsgruppen Färg och Form.

Stadsmuseet köpte in målningen 1953.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad