Ett vinterlandskap med Münchenbryggeriet och Söder Mälarlandskap
Bildkonst
Konstnär: Nordin-Pettersson, Ida Helena (1874-1940). Stadsmuseet i Stockholm

Münchenbryggeriet och Söder Mälarstrand

Konstnär: Nordin-Pettersson, Ida Helena (1874-1940)
Teknik och material: olja på duk
Mått i mm: 324x510

Målningen visar en utsikt över ett vintrigt Riddarfjärden mot Söder Mälarstrand och Münchenbryggeriet. När målningen är gjord är inte känt men det måste vara efter 1895 eftersom den har sin nuvarande tegelfasad med tinnar och torn.

Münchenbryggeriet uppfördes på 1850-talet efter tysk modell. Den tyska metoden att tillverka öl krävde stora lagringsutrymmen. Bryggeriet lades vid vattnet för att utnyttja sjöfarten och för den goda ventilationens skull.

En större brand utbröt i byggnaden 2 april 1893. Ägaren bestämde sig för att bygga upp bryggeriet igen och man passade på att förbättra det med nya tekniska anordningar. Det var bra för affärerna för företaget växte snabbt och blev Stockholms största bryggeri. Kringliggande egendomar som Ludvigsberg köptes in, stall och lagerlokaler byggdes ut. Vid sekelskiftet hade Münchenbryggeriet 350 anställda och över 200 brygghästar. Såväl ölframställning som tunnbindning gjordes av tyska immigranter.

I festskriften till företagets 50-årsfirande kan du läsa mer om öltillverkning förr.

Konstnären har signerat målningen Ida Pettersson, vilket avslöjar att målningen är gjord efter år 1900. Ida Helena Nordin gifte sig det året med professor Alfred Petterson som var medicinare och bakteriolog. Hon studerade vid Konsthögskolan 1904-07 och gjorde en studieresa i Tyskland 1901. Hon målade landskap och stilleben i olja och akvarell. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad