Vinbergssnäcka i papier-maché.
Föremål
Tillverkare: Auzoux, Louis Thomas Jérôme (1797-1880). Stadsmuseet i Stockholm

Modell av vinbergssnäcka i papier-maché.

Modell av en vinbergssnäcka, tillverkad av papier-maché. Modellen är kraftigt uppförstorad till cirka skala 8:1. Den är 71 cm lång och målad i naturtrogna färger. Modellen är isärtagbar i ett tiotal delar, vilket innebär att man kan betrakta och undersöka snäckans inälvor, andningsorgan, nervknippen och blodkärl. Mässingskrokar och -öglor håller ihop alla delar som går att ta isär. Små klistermärken med text på franska finns på olika delar och organ. 

Modellen är tillverkad i en liten ort i Frankrike, troligen omkring 1870. Personen bakom, Louis Auzoux, föddes år 1797. Han var examinerad läkare, men om aldrig att praktisera yrket. Kort efter examen besökte han en verkstad där man tillverkade dockor av papier-mâché och fick den lysande idén att tillverka anatomiska modeller med löstagbara organ av detta material. Louis Auzoux startade år 1828 en liten verkstad i hembyn Saint Aubin d`Ecrosville. I början tillverkade han endast anatomiska modeller av människokroppen, men snart även modeller av utvalda djur och växter. Modellerna såldes till skolor och institutioner runtom i Europa och USA.

Just denna modell har använts i undervisningen på Norra Reals gymnasium, f.d. Högre realläroverket för gossar å Norrmalm. Den skänktes 1981 till Stockholms skolmuseum och ingår sedan 1996 i Stadsmuseets skolsamling.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad